Ukrainska föreningen Östergötland

IOK borde diskvalificera ryska och vitryska idrottare / МОК має дискваліфікувати російських і білоруських спортсменів

🇸🇪 Kriget som ryssland och dess medborgare har utlöst mot Ukraina är det största kriget i Europa sedan andra världskriget. Hundratusentals människor i Ukraina har dödats, hela städer förstörts och ofattbara krigsförbrytelser har begåtts av ryska medborgare. belarus stödjer aktivt och öppet kriget.

Vi måste begränsa ryssland och belarus på alla sätt som är möjliga. Många internationella företag har förstått det. Vissa sportevenemang också.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har inte förstått att vi inte kan ha dessa länder som deltagare. Att delta under neutral flagg är samma sak. ryssar har torterat och mördat ukrainare och frivilliga från andra länder, de kan inte stå sida vid mitt under ett brinnande krig.

Det finns ingen diskriminering i att förbjuda ett lag av ett land som driver ett brutalt krig, och det strider inte mot olympiska traditioner att göra det. Japan och Tyskland stängdes av från OS 1948 i London på grund av deras roll i andra världskriget. Sydafrika stängdes av från spelen i Tokyo 1964.

Hela den civiliserade världen tittar på IOK med misstro. Det är tydligt att idrott spelar en avgörande roll för ryssarna. Vi såg hur stor betydelse de har lagt på att ryssland vann förstaplatsen i OS i sotji. Vi känner alla till dopingskandalen som följde. Vi vet också att nuvarande ryssland helt bortser från de olympiska traditionerna. Ockupationen av Krym började under de olympiska spelen i sotji. Invasionen av Ukraina 2022 började under den olympiska vapenvilan. Denna ständiga ignorering av olympiska traditioner borde ha varit tillräckligt för att förbjuda ryssland från Paris 2024.

Vissa anser att idrott ska ligga utanför politiken. Det är inte så. När människor torteras, våldtas och mördas finns inte dessa gränser.

Idrott är ett starkt verktyg för ryssarna att ha en god image inför sitt eget folk. ryssarna vill få sina idrottare glorifierade, uppskattade och hyllade. På detta vis vill de få människor i resten av världen att känna sig mer positiva till ryssland som land.

Allt detta i kombination med att den ryska informationskampanjen, driver berättelser om att andra länder också driver krig, behov av en diplomatisk lösning, neutralitet, och ber folk att fokusera på sina egna problem gör att tvivel om Ukrainas stöd finns i huvudet på vanliga människor och politiker. Det är häpnadsväckande att IOK inte ser detta och anammar dessa mycket ryska berättelser och på så sätt agerar mot mänsklighetens bredare intressen. Att tillåta ryska och belarusiska idrottares deltagande i OS 2024 skulle göra IOK delaktiga i den ryska aggressionen i Ukraina!

När det gäller diskriminering vill vi också nämna några fakta. ryssarna har förstört 343 idrottsanläggningar i Ukraina, mördat 231 ukrainska idrottare och tränare under det senaste året. Ytterligare 15 skadades, 28 är i rysk fångenskap och 4 saknas. Dessa idrottare ville tävla i de olympiska spelen, men istället för att tävla mot dem mördade ryssarna sina tävlande.

Det är mycket mer allvarligt att mörda tävlande och förstöra deras träningsanläggningar än att förbjuda länderna att delta i internationella tävlingar. 

De senaste opinionsmätningarna visar att över 82% av ryssarna stöder vad den ryska armén av våldtäktsmän och brottslingar gör i Ukraina. Med tanke på att den stora majoriteten av ryska idrottare kommer från en av de två militära idrottsklubbarna (csk eller dinamo), skulle stödnivån för den ryska aggressionen bland ryska idrottare kunna vara ännu högre. Vi kan se bevisen för detta höga stöd för det ryska kriget från vad dessa klubbar publicerar på sina sociala medier. De flesta ryska idrottare har på ett eller annat sätt deltagit i krigspropagandan och främjat folkmordet på ukrainare. En stor del av ryska idrottare är också militära.

Förutom det stora hånet mot Ukraina skulle ryssland använda varje tillfälle att marknadsföra sin krigsagenda genom att infiltrera fans med ryska flaggor och Z-hakkors, genom att implicera internationella kändisar, osv.

Ukrainare runt om i världen uppmanar IOK att stödja förbudet av ryska och belarusiska idrottare. Det är i mänsklighetens bästa intresse att fortsätta hjälpa Ukraina att besegra ryssland.

Slava Ukraini!

/Ukrainska Föreningen Östergötland

————————————————————

🇺🇦 Війна, яку росія та її громадяни ведуть проти України, є найбільшою війною в Європі після Другої світової війни. Сотні тисяч людей в Україні були вбиті, цілі міста зруйновані, неймовірні воєнні злочини скоєні — усе це громадянами росії, росіянами.

білорусь активно і відкрито підтримує війну.

Ми повинні всіляко стримувати росію і білорусь. Багато мііжнародних компанії це зрозуміли. Також деякі спортивні події.

Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК) поки не зрозуміли, що ми не можемо мати ці країни та їхніх представників у якості учасників. Брати участь під нейтральним прапором – те саме. росіяни катують та вбивають українців та волонтерів з інших країн, росіяни не можуть стояти осторонь у розпал війни.

Немає жодної дискримінації в забороні участі команди країни, яка веде жорстоку війну, і це не суперечить олімпійським традиціям. Японія та Німеччина були відсторонені від Олімпійських ігор 1948 року в Лондоні через їх роль у Другій світовій війні. ПАР заборонили брати участь в Іграх у Токіо 1964 року.

Весь цивілізований світ дивиться на МОК з недовірою. Зрозуміло, що спорт для росіян відіграє вирішальну роль. Ми бачили, яке значення росіяни надають тому, щоб росія здобула перше місце на Олімпіаді в сочі. Ми всі знаємо про допінговий скандал, який послідував. Ми також знаємо, що нинішня росія повністю нехтує олімпійськими традиціями. Окупація Криму почалася під час Олімпійських ігор у сочі. Вторгнення в Україну 2022 року почалося під час олімпійського перемир’я. Цієї постійної зневаги до олімпійських традицій мало бути достатньо, щоб заборонити росії брати участь у Парижі-2024.

Дехто вважає, що спорт має бути поза політикою. Це не так. Коли людей катують, ґвалтують і вбивають, цих кордонів не існує.

Спорт є сильним інструментом для росіян, щоб мати гарний імідж перед власним народом. росіяни хочуть, щоб їхніх спортсменів прославляли, цінували та прославляли. Таким чином вони хочуть змусити людей в решті світу більш позитивно ставитися до росії як до країни.

Все це в поєднанні з російською інформаційною кампанією, проштовхуванням історій про те, що інші країни також ведуть війни, необхідністю дипломатичного вирішення, нейтралітету та проханням зосередитися на власних проблемах означає, що сумніви щодо підтримки України є в головах простих людей. і політик. Дивно, що МОК цього не бачить і приймає ці самі російські наративи, таким чином діючи проти ширших інтересів людства. Допуск російських і білоруських спортсменів до Олімпіади-2024 зробить МОК співучасником російської агресії в Україні!

Щодо дискримінації, хочемо також згадати деякі факти. росіяни знищили 343 спортивні об’єкти в Україні, вбили 231 українського спортсмена та тренера за минулий рік. Ще 15 отримали поранення, 28 знаходяться в російському полоні і 4 вважаються зниклими безвісти. Ці спортсмени хотіли брати участь в Олімпійських іграх, але замість того, щоб змагатися з ними, росіяни вбили їхніх конкурентів.

Вбивство учасників змагань і знищення їхніх тренувальних споруд є набагато серйознішим, ніж заборона країнам участі в міжнародних змаганнях.

Останні опитування громадської думки показують, що понад 82% росіян підтримують те, що російська армія ґвалтівників і злочинців робить в Україні. Зважаючи на те, що переважна більшість російських спортсменів є вихідцями з одного з двох військово-спортивних клубів (цск чи «динамо»), рівень підтримки російської агресії серед російських спортсменів може бути ще вищим. Ми бачимо докази такого високого рівня підтримки російської війни з публікацій цих клубів у своїх соціальних мережах. Більшість російських спортсменів так чи інакше брали участь у пропаганді війни та пропагували геноцид українців. Значна частина російських спортсменів також є військовими.

Окрім великого знущання над Україною, росія використовуватиме будь-яку можливість для просування своєї військової програми, проникаючи до вболівальників із російськими прапорами та Z-свастикою, залучаючи міжнародних знаменитостей тощо.

Українці всього світу закликають МОК підтримати дискваліфікацію російських і білоруських спортсменів. В інтересах людства продовжувати допомагати Україні перемогти росію.

Слава Україні!

Слава ЗСУ!

/Ukrainska Föreningen Östergötland