Ukrainska föreningen Östergötland

Fotoutställningen "Krigets ansikten" / Фотовиставка «Лики війни»

🇸🇪 Fotoutställningen ”Krigets ansikten” kommer vara öppen även 29 maj-3 juni (mån-lör) kl. 16-17 i vår lokal på Kunskapslänken 36 i Linköping.

Tack till alla som besökte utställningen idag! Stort tack till Borgmästare Mikael Sanfridson, som invigde det!

Mod, tapperhet, okuvlighet… många ljusa ord tillägnas det ukrainska folket idag.
Trots smärtan vill vi ukrainare dela med oss av våra egna berättelser, om det som är svårt, om våra förluster. Det är vår plikt mot alla de som fanns i våra liv och som inte längre är där på grund av det folkmord som den Ryska federationen gör mot vårt land.

Denna fotoutställning illustrerar flera teman:
1. Folkmord. Den ryska federationen begår fruktansvärda krigsförbrytelser mot den ukrainska nationen under dess anfallskrig mot Ukraina. Det är omöjligt att illustrera hela sanningen i några få bilder. Sanningen är mycket värre än vad vi visar här, det är bara en droppe av de fasor som ukrainare mött på bara en kort tid.
2. Volontärrörelsen i Ukraina. Frivilligorganisationen engagerar sig i att skapa kamouflagenät och kläder för ukrainska försvarare. Volontärrörelsen är en enorm drivkraft som täcker många viktiga frågor.
3. Ukrainsk militär – våra försvarare. Vi vill visa ansiktena på de män och kvinnor som tvingats lämna sina civila liv och ansluta sig till försvarsmakten och ta till vapen för att försvara vår frihet och vår nations suveränitet.
Medan vår armé, våra försvarare skyddar oss – och er, medan de gör allt de kan för att säkerställa att denna ondska aldrig kommer till Sverige och andra länder, vill vi förmedla till hela världen exakt vad detta krig är för oss ukrainare.

Tusen tack till huvudarrangörerna Alexandra Savchenko och Володимир Загородній och alla som hjälpte till! Tack till fotograf Ihor Zakharenko för starka och talande bilder till utställningen.

Trots smärtan vill vi ukrainare fortsätta dela med oss av våra egna berättelser, om det som är svårt, om våra förluster. Det är vår plikt mot alla de som fanns i våra liv och som inte längre är kvar, på grund av det folkmord som den ryska angriparen gör mot ukrainska folket.

Ära åt Ukraina!

Ära åt hjältarna!

🇺🇦 Фотовиставка «Лики війни» також працюватиме 29 травня – 3 червня (пн-сб) 16:00-17:00 в нашому приміщенні за адресою Kunskapslänken 36 у Лінчепінгу.

Дякуємо всім, хто відвідав виставку сьогодні! Велике дякую меру Мікаелю Санфрідсону, який урочисто відкрив її!

Хоробрість, відвага, незламність… ще безліч яскравих слів присвячують нині українському народові…
Попри біль, ми, українці, готові ділитися власними історіями, говорити про втрати, бо це є нашим обовʼязком перед усіма тими, хто був у наших життях, і кого вже більше немає через геноцидну війну російської федерації проти нашої країни.

 
Ця фотовиставка ілюструє кілька тем:
1. Злочин геноциду проти української нації та інші страшні військові злочини, які чинить російська федерація під час своєї загарбницької війни на території незалежної суверенної держави України. Неможливо вмістити всю правду у кількох фото – вона значно страшніша. Ми намагаємося донести лиш краплину тих жахіть, з якими зтикнулися в цьому житті українці.

2. Волонтерський рух в Україні – надпотужна рушійна сила, яка закриває безліч життєво необхідних питань. Ми прагнемо проілюструвати роботу однієї із волонтерських спілок, яка займається створенням маскувальних сіток та одягу для українських захисників.

3. Українські військові, наші захисники. Ми хочемо показати обличчя чоловіків та жінок, які змушені були залишити своє цивільне життя та вступити до лав ЗСУ і взяти зброю до рук, щоб захищати нашу свободу і суверенітет нашої нації.

Ми хочемо донести до світової спільноти, чим саме є ця війна для нас, українців. В той час, як наша армія, наші захисники, яких ми всебічно підтримуємо і які захищають нас разом з вами, роблять усе, щоб це зло ніколи не прийшло на ваші землі.

Велика подяка головним організаторам Олександрі Савченко та Володимиру Загородному та всім, хто долучився до організації! Дякуємо фотографу Ігорю Захаренку за сильні та промовисті світлини для виставки.

Попри біль, ми, українці, готові ділитися власними історіями, говорити про втрати, бо це є нашим обовʼязком перед усіма тими, хто був у наших життях, і кого вже більше немає через геноцид нашої нації, який чинить росія.

Слава Україні!

Героям слава!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/fotoutstallning-i-linkoping-visar-kriget-ur-ukrainas-perspektiv?fbclid=IwAR1Vbp6cfIUn89ZQRdBSTN0Y80NPOnwJBnXAwfhsOcHaJj19YcNv6C6g8cU