Ukrainska föreningen Östergötland

En utsträckt hand målad i ukrainas färger

Ukraina har all moralisk rätt att slå tillbaka med klustervapen

I den senaste debatten kring USA:s beslut om att skicka klustervapen till Ukraina har det uttryckts att Ukraina borde avstå från dessa vapen och hålla sig till en ”högre moral” än vad angriparen gör.
Idag skriver vi tillsammans med Nordic Ukraine Forum i GP Debatt om att Ukrainas, och därmed ukrainarnas beslut, att be om att få klustervapen för att ge moteld mot angriparen bör respekteras. Att begära av Ukraina att avstå från att effektivt kunna försvara sig mot en brutal angripare är också att begära av Ukraina att acceptera att fler civila ukrainare dödas av ryska bomber mot bostadshus, skolor och sjukhus och att fler ukrainska soldater dör och lemlästas i strid under den pågående motoffensiven. Ukraina har all moralisk rätt att slå tillbaka med klustervapen.